Zoeken
  • Dafne

Scam

Singapore heeft zo’n beetje de laagste criminaliteit ter wereld, tenminste, als het gaat om zakkenrollen, inbraken en geweldsdelicten. Wat betreft online oplichting spant het juist de kroon.

Als welvarend en digitaal geavanceerd land omringd door arme landen is het een geliefd doelwit voor hackers en scammers. We worden hier dan ook gebombardeerd met sms’jes en telefoontjes van zogenaamd officiële instanties die melden dat er een probleem is met de computer, het vaccinatiebewijs of de verblijfsvergunning of met wat dan ook. De telefoontjes zijn makkelijk als oplichting te herkennen als het een bandje met een automatische stem is. Maar soms belt iemand direct en doet zich bijvoorbeeld voor als politieagent. En voor mij, als goedgelovige burger, wordt het dan al lastiger. Bij sms’jes is het zelfs nog moeilijker. Tussen alle nep-berichten zitten namelijk vrij veel echte mededelingen of verzoeken van het Ministery of Health, van de supermarktketen, een online winkel, m'n acupuncturist of van m’n moeder die per ongeluk een sms’je stuurt in plaats van een Whatsappje. Soms ontvang ik sms’jes die gericht zijn aan een bookmaker die blijkbaar vroeger mijn huidige Singaporese mobiele nummer in gebruik had: ‘Hi bro, William here. Still got betting?’ Geen scam, denk ik, maar wel verdacht en het is de vraag of het om legaal gokken gaat. Hoe dan ook, het is elke keer weer opletten geblazen.


Het gaat eigenlijk altijd goed totdat het, zal je net zien, een keer misgaat. Het is een maandagochtend. Ik heb slecht geslapen en ben niet helemaal helder als ik een sms’je ontvang van SGPOST (SingPost). Omdat ik een pakje verwacht van SingPost zie ik er niets verdachts in. Ze hebben het geprobeerd te bezorgen. Of ik m’n adres wil bevestigen. Ik klik op de link en er verschijnt een melding dat ze deze derde bezorgpoging in rekening brengen: 2,60 Singaporese dollars. Geïrriteerd betaal ik en sms terug dat we gewoon thuis zijn. Pas op woensdag, als ik bericht krijg van de échte SingPost besef ik dat het bericht op maandag een scam was en blokkeer ik de creditcard. Nu zou je verwachten dat de rekening inmiddels zou zijn leeggeroofd, maar volgens de creditcardmaatschappij bleef het bij één poging om 1400 dollar af te schrijven, wat niet lukte omdat er door stom toeval (Eus had net geld naar Nederland overgemaakt) blijkbaar heel weinig op de rekening stond of het werd als een verdachte transactie gezien. Of misschien was het wel mijn beschermengel die me voor de zoveelste keer uit de penarie hielp.Hoe herken je een telefoon- en/of sms-scam in Singapore?

  • Word je gebeld en krijg je een automatische (opgenomen) stem aan de lijn dan is dat hier in Singapore vrijwel altijd een scam.

  • Krijg je een echt persoon aan de lijn wees dan alert als hij/zij zegt van een gezaghebbende instantie te zijn, zoals politie, Ministery of Manpower of een bank. Ga er eerst maar van uit dat het een scammer is en geef geen persoonlijke informatie. Ik heb hier wel eens iemand volledig uitgekafferd die wel echt bleek te zijn, maar dat kan je beter hebben dan andersom.

  • Een sms-scam herken je vaak makkelijk aan de uitgang van de link: ..singpost.buzz of ….sgpost.org/sp5ilf zijn gewoon heel raar. De officiële website is singpost.com dus dat moet in de naam zitten.

Je kunt gratis de Singaporese Scam shield app downloaden: ScamShield Daarmee kun je alle ongewenste berichten en telefoontjes blokkeren.


54 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven