Zoeken
  • Dafne

Big Brother is watching you!

Singapore is dus streng. Maar hoe werkt dat nou precies die handhaving hier?


Om te beginnen zijn de (meeste) regels hier duidelijk en worden ze ook helder gecommuniceerd. Overal in Singapore wordt aangegeven wat verboden is en wat de bijbehorende strafmaat is. Men gaat er niet zomaar vanuit dat iedereen de regels kent.

Zo was ik pas in de wijk Little India. Het viel me in het metrostation van Little India op dat het vol hing met posters waarop te zien is hoe een mannenhand richting een vrouw gaat + de straf die staat voor ‘onzedelijk betasten’, namelijk 2 jaar gevangenis. En er werd omgeroepen: ‘Molesting is a serious offence’. In Singapore wonen en komen veel mensen uit India. In India is aanranding en verkrachting aan de orde van de dag. Het is daar vrij normaal dat, met name, vrouwen in het openbaar betast worden en het blijft doorgaans onbestraft.

Voor Singapore reden om met campagnes juist deze groep aan te spreken.


Daarnaast houdt men de criminaliteitscijfers goed in de gaten. Zodra op een bepaald vlak de misdaad toeneemt dan worden er onmiddellijk maatregelen genomen om dit aan te pakken. Volgens de Mid-Year Crime Statistics van januari tot juni 2018 was ‘outrage of modesty’* in openbare ruimtes met 37% toegenomen. Reden om er bovenop te zitten en er extra politie op te zetten.

En tot slot: Singapore hangt vol met camera’s. Als iemand over de scheef gaat dan is de kans groot dat het op beeld staat. Ook voor onze deur hangt een camera. En men gebruikt technologische snufjes om nog beter te kunnen handhaven. Zo zijn sommige liften uitgerust met een urine detector om een wildplasser in de lift op heterdaad te kunnen betrappen. * ‘Outrage of modesty’ is zoiets als ‘het aantasten van de eerbaarheid’ oftewel ‘het schenden van de zedigheid’. In dit soort ‘ouderwetse’ bewoordingen wordt hier over ‘aanranding’ gesproken. Het wordt beschreven in artikel 354 van het Singaporese wetboek van strafrecht). Het is alles van een ongewenste aanraking tot verkrachting. Singapore houdt er een eigen aanpak op na. Ik denk dat het weerbaarder maken van meisjes, betere seksuele voorlichting op scholen en méér seksuele vrijheid ook zou helpen om bepaalde zedendelicten te voorkomen, maar daar staat Singapore (nog) niet open voor.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam