Zoeken
  • Dafne

De koffieconfrontatie

Bijgewerkt op: 28 apr. 2021

Mijn eerste confrontatie met authentieke Singaporese koffie was toen we hier nog maar net woonden in een tijdelijk service-appartement aan de Killiney Road. Op een ochtend zei Eus: Waarom gaan jullie niet even de buurt verkennen en ergens anders ontbijten? En zo geschiede. Met alleen een fruithap achter de kiezen doken Max en ik de underground in, want bij 'buurt' hoort hier in Singapore ook, of vooral, de ondergrondse buurt. Daar zijn de meeste lokale winkeltjes, eetgelegenheden en koffietenten. We liepen niets vermoedend zo'n koffietent binnen. Max bestelde wat te drinken en een broodje. Ik bestelde een koffie met melk. Vervolgens zag ik een man heel ingewikkeld doen met een reusachtige stoffen zak waarin hij gemalen koffie mengde met suiker. Wat apart, dacht ik nog, maar hij is vast niet bezig om mijn koffie te bereiden, want ik wil er geen suiker in. Toen kwam het dienblad met daarop onze bestelling en, volkomen ongevraagd, twee sneetjes witte toast met boter en jam. Die hoorden blijkbaar bij de koffie. Ik nam een slok en spuugde het meteen weer uit. Het was mierzoet, dus niet te zuipen.

De traditionele manier om koffie te brouwen in Singapore is als volgt:

De bonen in een wok roosteren met suiker, margarine of boter en soms ook ananasschil en maïs, tot ze donkerbruin zijn. Vervolgens malen, nog wat suiker toevoegen en de koffie zetten met een katoenen zeef. Een snellere manier is kant en klare koffiebonen gebruiken en nog sneller is het om al gemalen koffie (van, uiteraard gesuikerde koffiebonen) te mengen met suiker alvorens de koffie te zetten. De koffie serveer je daarna met gecondenseerde melk erin. Gecondenseerde melk is verdikte melk waar een deel van het vocht aan onttrokken is en waar suiker aan is toegevoegd. De oplettende lezer heeft het nu door: Er wordt drie keer suiker toegevoegd. Eerst aan de bonen, dan aan de gemalen koffie en ook nog via de gecondenseerde melk. What the fuck! Nu snap ik waarom zoveel mensen hier diabetes krijgen.

In Nederland geef je aan wat je in je koffie wilt hebben. Hier gaan ze er van uit dat je alles wilt, tenzij je expliciet aangeeft dat je iets er niet in wilt hebben.

De koffiemogelijkheden op een rijtje:

Kopi: zwarte koffie met gecondenseerde melk

Kopi Peng: Zoete zwarte koffie met gecondenseerde melk en ijs

Kopi O Siew Dai: zwarte koffie met minder suiker, maar nog steeds tering zoet

Kopi-O: zoete zwarte koffie

Kopi-Kosong: ongezoete zwarte koffie.

Kopi Kosong Peng: ongezoete zwarte koffie met ijs

Kopi-O Peng: Zoete zwarte koffie met ijs

Kopi Gah Dai: zwarte koffie met extra gecondenseerde melk

Kopi Po: een minder sterkere koffie met gecondenseerde melk

Kopi Gau: sterke koffie met gecondenseerde melk

Kopi-C: Koffie met ongezoete koffiemelk, maar nog steeds met suiker


Voor alle (ook ongezoete) zwarte koffie geldt dat er gekaramelliseerde koffiebonen gebruikt zijn, dus het is toch zoet!

En dan is er ook nog de Kopi Ta Bao. Dat is afhaalkoffie. Bestel die in ieder geval nooit. Het wordt geserveerd is een kankerverwekkend plastic zakje en je drinkt het met een rietje. Bah, ik moet er niet aan denken.

Als ik niet anders kan dan een koffie bestellen bij een lokale eetgelegenheid (soms heb je nu eenmaal even een sloot cafeïne nodig) dan bestel ik: Kopi-C Ko Song. Die bestaat eigenlijk niet, want het is een koffie met melk en suiker zonder suiker.

Durf je het echt niet aan om een kopi te drinken dan kun je altijd nog terecht bij de, in overvloed aanwezige, sjiekere gelegenheden voor expats en rijke Singaporezen, zoals de Coffee Bean & Tea Leaf of Gastronomia di Paolo. Daar betaal je weliswaar 8 dollar in plaats van 1,20 voor je koffie, maar dan heb je wel een heerlijke Latte Macchiato.

foto: Kopi Ta Bao


Het is onbegrijpelijk dat het prepareren en roosteren van de traditionele koffiebonen nog niet is geautomatiseerd in het doorgaans zo moderne Singapore. Dit filmpje geeft een kijkje in de keuken: De kopi Masters

https://www.youtube.com/watch?v=G1nmLcBYOxk


De meest bekende koffietent hier in Singapore is de Killiney Kopitiam. Hun eerste onderneming werd in 1919 opgericht. Het is gelegen aan de Killiney Road, waar het zijn naam aan dankt. Zie het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=vN1ljjMZqWw


bron:

https://expatliving.sg/local-coffee-in-singapore-all-you-need-to-know-about-kopi/

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam