Zoeken
  • Dafne

Slowly & happily cooking

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021

Afgelopen donderdag was het Deepavali, wat in het Sanskriet 'een rij lichtjes' betekent, het belangrijkste feest van de Hindoestanen. Het is hier, uiteraard, een officiële feestdag. Typerend voor Deepavali zijn de Diya's, lichtjes, en de rangoli, versieringen op de grond gemaakt van gekleurd krijt, meel of rijst. Het is de overwinning van het goede op het kwade en zowel hindoes als sikhs, jains en boeddhisten vieren het. Eigenlijk wordt iedereen uitgenodigd om mee te doen aan de vele activiteiten, waarvan sommige tot eind november duren: een Deepavali kookcursus, workshop rangoli maken, Deepavali Masterclass door Chef Arifin, etc. Er is vanalles te doen en dit jaar is het, hoera, hoera, niet alleen maar online, want daar word ik dus zo moe van. Mijn hele leven is tegenwoordig achter een schermpje. Online vergaderen, online vrijwilligerswerk, lesgeven in een virtueel leslokaal, schrijven achter de laptop, yoga & pilates met Youtube en natuurlijk zie je je vrienden tegenwoordig ook alleen maar via Zoom en WhatsApp video bellen. Tot overmaat van ramp is Eus voor een maand op reis, dus spreek/zie ik hem ook alleen maar via Facetime. Voordat hij vertrok zei ik wel: 'Cyber seks', via de webcam, ik doe het niet. Ik word kotsmisselijk van al die schermpjes de hele dag. Mijn hoogsensitieve migraine hoofd kan het gewoon niet meer aan.

Terug naar Deepavali. Helaas hing ik de week vóór deze feestdag weer eens kokhalzend boven het toilet, dit keer vanwege de Covid Booster (3de prik), dus ik had me voor geen enkele activiteit aangemeld. Super jammer, want het is leuk, leerzaam én gratis of maar 5 dollar. Daar houden wij Hollanders van. Misschien kan ik nog iets boeken.

Vorig jaar wilde ik naar Little India, the place to be tijdens Deepavali, om me in het feestgedruis te storten, maar Eus vond dat vanwege Covid niet verstandig. Dat was, achteraf gezien, grote onzin, want je kon hier een jaar geleden echt nergens Covid oplopen al had je het gewild. Dit jaar ligt dat helaas anders. Het aantal casussen is sky high ondanks de aanhoudende restricties. Daarom ga ik niet op Deepavali naar Little India, maar een dag later. Ik ben die dag toch in de buurt en wil de sfeer proeven. Op Deepavali zelf doe ik iets wat hoort bij dit feest: slowly & happily cooking. Vooral dat 'slowly' is erg aan mij besteed. We krijgen een gast te eten, dus om 3 uur ‘s middags duik ik in de keuken om uitgebreid te koken: Peruaanse empanadas en arroz con pollo in het kader van culturele kruisbestuiving. Ook hang ik feestverlichting op en zet waxine lichtjes op tafel. Mijn Deepavali kan niet meer stuk.
Op de foto's: Kleurrijke huizen in Little India; Op straat worden bloemenkettingen verkocht gemaakt van verse en gedroogde bloemen; Ook de Godenbeelden krijgen een ketting om; Deepavali versieringen in de straten; Feestverlichting en waxinelichtjes thuis ivm Deepavali.

Verloop van gemelde Covidbesmettingen in Singapore

Slowly & happily: Mella Mella.
40 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam