Zoeken
  • Dafne

Op bezoek bij Singaporezen

Bijgewerkt op: 12 mei 2021

In Singapore mixen zich van oorsprong drie culturen: Chinees, Maleis en Indisch waarbij de Chinese cultuur dominant is.

Waar moet je nu op letten als je bij Singaporezen op bezoek gaat?


Bij deze 10 do’s en don’ts:


1. Wat trek je aan? In Singapore zijn geen kledingvoorschriften, maar als je het zekere voor het onzekere wilt trek dan (als getrouwde vrouw of vrouw van 50+) niets aan met een extreem decolleté of met een hele blote rug. Nou ja, je mag aantrekken wat je wilt, maar als je op bezoek gaat bij mensen die je nog niet heel goed kent en je wilt niet het risico lopen dat ze je maar raar vinden, dan kleed je je een beetje netjes.


2. Wat neem je mee? Meestal neemt men zoetigheden mee en dan natuurlijk niet iets uit de supermarkt, maar een mooie taart van een banketbakker of iets wat men zelf gebakken heeft. Als je een cadeau geeft dan maken ze het meestal niet open waar je bij bent. Dat is voor Chinees Singaporezen onbeleefd. Wil je graag dat ze het wel open maken waar je bij bent, zeg dat dan en geef aan dat dat in onze cultuur heel normaal is, maar dring niet te veel aan. Besteed ook aandacht aan de verpakking van je cadeau. Bloemen zijn ongebruikelijk om te geven. Een mooi boeket kan op zich wel, maar bepaalde bloemen staan voor rouw. Zelf neem ik het risico liever niet. Alcohol is erg duur in Singapore. Flessen drank van goede kwaliteit doen het dus ook erg goed, behalve als het om moslims gaat. Informeer hier desnoods naar van tevoren. Geef een cadeau met twee handen.


3. Als je een uitnodiging moet weigeren of je kunt niet op een bepaalde datum geef dan heel concreet aan waarom je niet kunt, anders kan de gastheer/vrouw denken dat je geen interesse hebt.


4. Doe in principe altijd je schoenen uit voordat je iemands huis binnen gaat. Soms is het niet nodig, maar dat merk je dan vanzelf wel.


5. Bij traditionele Chinezen kan het zijn dat je warme thee geserveerd krijgt. Het is onbeleefd om dat te weigeren.


6. Vraag, voordat je gaat eten, waar je je handen kunt wassen of gebruik zichtbaar een handsanitizer. Dit is vooral voor Maleiers een beleefde gewoonte en, zeker in deze Covid-tijden, geen slecht idee. De rechter hand gebruik je om eten naar je mond te brengen en om eten aan anderen door te geven. (bij Maleiers)


7. Er wordt bij Chinees Singaporezen met stokjes gegeten. Ben je dat niet gewend dan is het handig om af en toe te oefenen, bijvoorbeeld thuis of als je bij een Hawker eet. Als je er echt moeite mee hebt vraag dan of ze je een vork kunnen geven. Beter netjes eten met een vork dan er een bende van maken met stokjes. De stokjes leg je naast je bord (op een stokjeshouder als die er is) als je klaar bent met eten. Leg je ze op je bord dan kunnen ze denken dat je nog niet klaar bent.


8. Laat iets achter op je bord, anders denken ze dat je niet genoeg hebt gegeten. Dus eet je bord niet helemaal leeg, tenzij je weet dat er nog veel meer eten aan komt.


9. Iets waar ik zelf erg op moet letten, omdat ik de Latino cultuur gewend ben: Raak het hoofd van kinderen niet aan, ook niet die van volwassenen trouwens. Dat kan als beledigend worden ervaren, omdat Singaporezen geloven dat het hoofd heilig is.


10. Word je voor een speciale gelegenheid uitgenodigd, bijvoorbeeld Chinese New Year? Draag dan, voor alle zekerheid, geen zwarte of witte kleding (kleur van de rouw), liever ook geen (effen) donkerblauw. Felle kleuren zijn prima en rood is helemaal goed. Hoewel de jongere generatie niet zo bijgelovig is kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.Dit kan dus niet als je rond Chinees Nieuwjaar bij Singaporezen op bezoek gaat!


bronnen:

- Singapore - Cultural Etiquette - e Diplomat

- w to Visit a Chinese Family (Properly) — Top Tips (chinahighlights.com)

- The beginner’s guide to Chinese New Year: traditions, etiquette and superstitions (timeout.com)

48 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam