Zoeken
  • Dafne

Expatvrouwen

Bijgewerkt op: 3 okt. 2020

In Zuidoost-Azië zijn er grofweg drie soorten expatvrouwen.

Allereerst zijn er de welgestelde chicks die 's ochtends hun glutenvrije ontbijtje met chiazaad en hun gembersmoothie door een helper laten bereiden om vervolgens naar een gezellig wandelafspraakje met expatvriendinnetjes te gaan. Dit type vrouw brengt daarna doorgaans een bezoekje aan een schoonheidssalon voor een bindweefselmassage om aansluitend nog even naar de sportschool te gaan voor een upperbody workout met een personal trainer. Zij ambiëren geen eigen carrière en besteden het liefst het hele huishouden uit aan ondersteunend personeel. Ze zijn druk, dat wel, maar dan vooral met zichzelf.

Wie echter denkt dat alle vrouwen hier nutteloze aanhangsels zijn van hun hardwerkende carrièregerichte alfaman heeft het echt compleet mis. Want er is een tweede categorie expatvrouwen. Die reist weliswaar met haar man mee naar het land waar hij zich voor zijn volgende carrièrestap moet vestigen, maar dit type vrouw krijgt het voor elkaar om moeiteloos te assimileren in een nieuwe cultuur. Ze coördineert de verhuizing, regelt een school voor de kinderen en pakt in het nieuwe land de draad zo weer op. Ze leert de taal, Japans of Chinees, begeleidt haar kroost en is bedreven in het vinden van geschikt vrijwilligerswerk of een echte baan als ze niet al grensonafhankelijk werk doet. Ze neemt in dat geval haar werk gewoon mee naar het volgende Expatland.

Hier in Singapore ontmoette ik onder andere een planoloog, technisch bouwkundige, jurist en urban planner. Als meereizende partner konden ze niet allemaal aan het werk in hun vakgebied, maar op een creatieve manier wisten ze een draai te geven aan hun oorspronkelijke beroep. Of ze leerden iets nieuws. Ze gingen een webshop runnen of aan de slag als relocation consultant.

De Nederlandse Annoek is International Public Health and Nutrition Consultant en werkt freelance voor onder andere Asian Venture Philanthropy Network (AVPN). Zij koppelt bedrijven, die in goede doelen willen investeren, aan voedingsprojecten voor armen. En dat is booming business momenteel, want bedrijven investeren maar wat graag in hun goede imago. Het past, in haar geval, ook goed bij haar eerdere werk in onder andere Thailand en Indonesie en bij haar studie Voeding van de Mens aan de Universiteit van Wageningen.

De Amerikaanse Claire is een business development manager die zich recentelijk heeft gespecialiseerd in duurzaamheid. Ze liet haar champagne import business in Zurich aan haar compagnon over toen ze met man en kinderen naar Singapore verhuisde. Hier begon ze een nieuwe champagne importhandel. Daarnaast adviseert ze bedrijven over duurzaam ondernemen.

En dan is er nog die derde, snelgroeiende, categorie dames die hoofdkostwinner is en zelf degene die als expat wordt uitgezonden. Ze vestigen zich, al dan niet met partner en kids, in Zuidoost-Azië en bouwen aan een internationale carrière. Tot die categorie kan ik mezelf helaas niet rekenen. Wat voor expatvrouw ik dan wel ben of wil zijn weet ik niet. Ik ga er eens over nadenken onder het genot van een (zelfbereide) gembersmoothie.67 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam