Zoeken
  • Dafne

Gay zijn in Singapore

Singapore heeft een wet, 377A, die seks tussen mannen verbiedt. Seks tussen vrouwen is, opmerkelijk genoeg, niet bij wet verboden. Het is een wet die nog stamt uit de tijd dat Singapore een kolonie was van Groot Brittannië, een belachelijke wet natuurlijk, niet meer van deze tijd. Toch vreemd. Singapore is zo hyper modern en loopt voorop qua technologie, maar op het gebied van homorechten dus bepaald niet. Ik besluit het onderwerp maar eens ter sprake te brengen bij een paar locals, te beginnen bij de makelaar die ons appartementen laat zien als we nog maar net in Singapore zijn. ‘Nice country you have. It’s beautiful, Singapore, so green, impressive architecture and very secure. I like it very much.’ Je moet natuurlijk altijd positief beginnen. ‘But for gays it may not be that nice here. It’s officialy forbidden to be homosexual, right?’ Bam. Ik gooi het er meteen maar in. Nu had ik een reactie verwacht in de trant van ‘Gays? Gays? What is that? Of, misschien nog wel erger, ‘Gays? There are no gays in Singapore.’ Maar niets van dat alles. Zijn reactie: “Well, actually Singapore is improving in that sense. Oficially it is forbidden but it is increasingly being accepted”. Tja, logisch ook. Singapore is uiteraard net als de rest van de wereld: Een aanzienlijk percentage van de bevolking is gewoon homo of bi en iedereen heeft in zijn/haar omgeving wel homo’s. Het is je broer, je moeder, je oom en het is de buurman, je beste vriend, je kind en je nichtje of je bent het zelf. De tweede local bij wie ik het onderwerp ter sprake breng is Chia-Ling. Zij komt eigenlijk uit Taiwan, maar woont hier al 20 jaar en heeft de Singaporese nationaliteit. Ze is, net als ik, lid van the American Women’s Association. We doen beiden mee aan de hike’s op de donderdagen en praten uitgebreid over ons leven, bezigheden, de familie, de kinderen, kortom over koetjes en kalfjes. Ik breng geleidelijk het onderwerp op homorechten. Ze begint puberaal te giechelen. Vervolgens buigt ze zich naar me toe en zegt op fluistertoon: ‘Het is geen probleem (refererend aan het homo zijn), maar dit is niet een onderwerp waarover men praat hier.’ Zo, daarmee was het einde gesprek. In Singapore lijken homo’s in het dagelijks geen problemen te ondervinden. Sterker nog: Singapore heeft de meest homoclubs van heel Azië. En ook in gemixte nachtclubs worden gays getolereerd. Dit is geen Dubai.

Maar het blijft natuurlijk belachelijk dat je ‘gedoogd’ of ‘getolereerd’ wordt in plaats van volledig geaccepteerd en gerespecteerd. Bovendien zijn er bepaalde regelingen in Singapore die homo’s achter stellen, zoals bijvoorbeeld de subsidieregeling voor getrouwde (hetero)stellen als ze een huis huren of kopen. Ben je ongehuwd dan moet je tot je 35ste wachten voor je in aanmerking komt voor zo’n subsidie. Een Singaporese rechter deed in 2013 uitspraak in de rechtzaak die de Singaporese homoseksuele partners Chee en Lim hadden aangespannen tegen de overheid: De anti-gay wet zou volgens de rechter niet in strijd zijn met de constitutie. Chee en Lim wilden de uitspraak aanvechten, maar kregen niet de Engelse topadvocaat (Mr. Godsmith) toegewezen die zij hadden aangevraagd en bereid waren te betalen, maar een lokale advocaat. Chee en Lim zijn al 15 jaar samen. Ze hoeven weliswaar niet in angst te leven om te worden opgepakt door de politie, maar ze leven wél met het besef dat de 377A wet hen als criminelen aanmerkt. Bron: https://www.linda.nl/wereldwijven/homoseksuelen-in-singapore-verboden-maar-gedoogd/

Okay, het is duidelijk: Je kunt hier gerust homo zijn. Singapore heeft een bruisende uitgaansscene voor homo’s en iedereen kent homo’s of is het zelf, maar niemand heeft het er over en het is bij wet verboden. Wat een bizar land is dit.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam