Zoeken
  • Dafne

Goodmorning Vietnam!

Bijgewerkt op: 20 jan. 2020


Dit jaar hebben we de kerstdagen in Can Tho, Vietnam, doorgebracht. We zaten in de middle of fucking nowhere en hadden gewoon Wifi. Dat vond ik een tegenvaller. Maar verder was Can Tho de moeite waard, vooral de Cai Rang markets: om 5 uur ’s ochtends per boot over de Mekong Delta naar een drijvende markt. Wel jammer van al dat plastic in het water. Naast Can Tho verbleven we een aantal dagen in Ho Chi Minh city, de grootste stad van Vietnam, beter bekend als Saigon. De Ho Chi Minh regio staat vooral bekend om de Cu Chi tunnels. Deze tunnels vormen een immens ondergronds netwerk gebouwd in de Vietnamoorlog door de communistische Vietminh-strijders. Hou je van ouwe rommel dan is het History Museum een aanrader met vondsten van 65 miljoen jaar oud! Het is een opmerkelijk Chinees-Frans koloniaal gebouw en herbergt een enorme verzameling objecten uit de prehistorie tot aan het meer recente verleden van Vietnam. Nu kan ik hier verder uitweiden over wat nog meer de moeite waard is om te bezoeken maar dit kun je in elke reisgids en op internet vinden.

Bij deze reistips voor Ho Chi Minh die je niet snel in een reisgids zult tegenkomen:

Tip 1: Ga er niet heen! Wat een gore stad. Veel smog en zwerfvuil. En als je astma hebt dan moet je deze bestemming zeker mijden! Mocht je dit advies in de wind slaan en toch besluiten om Ho Chi Minh te bezoeken dan heb ik hier een paar tips om je verblijf aangenaam te maken:


Tip 2: Breng een bezoek aan de dierentuin. Het is een oase van rust, midden in de drukte van Ho Chi Minh City. Afgezien van de olifantendrollen is het er brandschoon. Heel grappig zijn de in dierenvormen gesnoeide haagplanten. Via smetteloze paadjes en aangeharkte plantsoentjes loop je een route langs giraffen, olifanten en tijgers. Ook vind je hier krokodillen in grote getalen. In Nederland kunnen die alleen in een terrarium overleven, maar hier kruipen ze lekker buiten.Tip 3: Ben je toch al suïcidaal dan kun je net zo goed een privétour op motorfiets overwegen. De meeste hotels bieden zulke tours aan. De prijs wisselt nogal, maar het kost zo’n 800.000 dong (= ongev 30 euro pp) voor een tour van 4 uur. Veel goedkoper is het echter om een Grab motortaxi te bestellen (wat in Europa Uber is). Er zijn tegenwoordig apps die het mogelijk maken om met je mobiele telefoon in elke gewenste munteenheid te betalen over de hele wereld. Check: Revolut of Transferwise. Nog even de Grab app downloaden en je bent klaar voor je motorbike tour door Ho Chi Minh!Tip 4: Ding op in plaats van af. In Vietnam kun je, zeker op markten, makkelijk iets van de prijs afdingen. Op YouTube vind je filmpjes over hoe je dat het best kunt aanpakken. Maar laten we wel wezen: ook al word je genaaid waar je bij staat het is nog steeds spotgoedkoop! En soms straalt de armoede van zo’n verkoper af. Vandaar de tip: Ding voor de verandering een keer op in plaats van af! Zo was ik ruim een jaar geleden in Peru en werd me een met de hand vervaardigd en beschilderd houten schaakspel aangeboden voor nog geen 5 euro. Ik reageerde verontwaardigd ‘Dat vind ik echt veel te goedkoop. Voor 8 euro wil ik het wel van je kopen’ en ik liep door. De verkoper had het niet goed begrepen. Hij riep me terug en bood het voor 4,50 aan. Ik herhaalde dat ik het alleen voor 8 euro wilde kopen. ‘En als ik er nou twee koop? Wil je er twee voor in totaal 20 euro aan me verkopen?’ Hilariteit alom. Kijk, zo bezorg je iemand een goeie dag, erken je ambacht en je houdt er ook nog een goed gevoel aan over… én twee mooie schaakspellen.Tip 5: Laat je verwennen! Of het nu een massage is, een manicure, pedicure of een bezoek aan de kapper: Dit is de plek om je in de watten te laten leggen. Het is niet alleen erg goedkoop, maar ze doen het ook nog met aandacht en met een glimlach. Ik liet m’n nagels doen en terwijl m’n nagels droogden ging ze m’n haar invlechten. Dat kreeg ik er gratis bij. Vergeet niet een fooi te geven! Dat is hier heel gebruikelijk. Met de hygiëne nemen ze het alleen niet al te nauw, dus als dat je stoort neem dan je eigen vijltjes mee naar de manicure. Maar als je smetvrees hebt dan heb je niks te zoeken in Zuidoost Azië. Kom dan alleen een weekje bij ons op bezoek in Singapore. Hier is alles heel proper, afgezien van wat smog in de lucht.


Tip 6: Bestel je iets te drinken zeg er dan uitdrukkelijk bij NO SUGAR, als je niet wilt dat ze 3 opscheplepels suiker door je jus de orange pleuren. Ook als je koffie bestelt kun je het er maar beter bij zeggen als je zonder suiker wilt. Bestel je koffie met melk dan is de kans groot dat ze er van die gecondenseerde (mierzoete) melk door heen doen.


Tip 7: Trek je schoenen uit én glimlach! Als je een tempel, boetiek of kleine winkel bezoekt doe dan even je schoenen uit als je naar binnen gaat. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend, maar in Vietnam (hier in Singapore trouwens ook) is dat wel zo beleefd. Ook is glimlachen voor Aziaten een uiting van beleefdheid. Treed mensen tegemoet met een glimlach en je krijgt veel meer van ze gedaan!

21 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam