Zoeken
  • Dafne

Haw Par Villa

Bijgewerkt op: 17 sep. 2021


Het best bewaarde geheim van Singapore


Singapore heeft een overvloed aan parken. Eén daarvan wordt in reisgidsen nauwelijks genoemd en is toch een bezoek meer dan waard: Haw Par Villa. Een gewoon park met alleen bomen, paden en vijvers is het niet. Het is veel meer dan dat en vooral: anders dan al die andere parken in de Aziatische stadstaat.


Choquerend Toen ik voor het eerst door dit park liep, in 2019, kon ik mijn ogen niet geloven. Het is kleurrijk en als een Chinese tuin ingericht. Meer dan 1000 sculpturen en driedimensionale taferelen, zogenaamde diorama’s, laten de Chinese cultuur en historie zien. De beelden zijn folkloristisch, vrolijk en kitsch, maar ook luguber. Het doet denken aan het sprookjesbos van de Efteling. Naast lachende boeddha’s kun je zien welke lijfstraffen je te wachten staan in het hiernamaals als je over de schreef gaat in je leven. Ten Courts of Hell heet dit beruchte onderdeel. Ook is er een choquerend beeld van een vrouw die de borst geeft aan haar schoonmoeder terwijl haar baby in een wieg ligt te verhongeren. Het symboliseert het belang van goed zorgen voor je (schoon)ouders binnen de Chinese cultuur. Les in traditionele waarden Hoe is dit bijzondere park ontstaan? In 1926 verhuisden de Birmees Chinese broers Haw en Par, ondernemer en farmaceut, hun succesvolle bedrijf in tijgerbalsem van Birma naar Singapore. Haw kocht een stuk grond en zette daar een villa neer voor zijn geliefde broer Par. Ze besloten de grond rond de villa als park in te richten en open te stellen voor publiek. Het was bedoeld om de minder bedeelden een leuk uitje te bezorgen en hen tegelijkertijd te onderwijzen in traditionele Chinese waarden. Haw Par Villa was geboren.


Van vervallen naar herontdekt Het park was lange tijd een favoriete attractie van Singaporese families. De toegang was gratis en kinderen leerden er over de Chinese volksgeschiedenis en moraal. Maar in de loop der tijd nam de populariteit af. Veel Chinees Singaporezen vonden het park oubollig worden. Ze hadden bovendien geen goede herinneringen aan de plek waar ze als kind met hun ouders kwamen en een lesje kregen in goed gedrag. In de jaren ‘80 deed een investeringsmaatschappij een poging het park nieuw leven in te blazen met een miljoeneninjectie. Het moest een soort Disneyland worden. Maar de Singaporezen waren niet bereid de hoge toegangsprijzen te betalen voor een park dat voorheen gratis was. Haw Par Villa raakte in verval. Men besloot de toegang weer gratis te maken, maar het bezoekersaantal bleef dalen. Tot het park een aantal jaar geleden werd herontdekt.


Cultureel erfgoed Historici begonnen in te zien dat het park een schat aan informatie herbergt over de Chinese mythologie en geschiedenis. Haw Par Villa moet niet gezien worden als een ouderwets pretpark zonder achtbanen, maar als een openluchtmuseum en een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Singapore. Vandaag de dag worden er tentoonstellingen gehouden en culturele evenementen georganiseerd. Ook krijgen de beelden weer regelmatig een likje verf. Haw Par Villa leeft en heeft haar bestaansrecht bevestigd. Toch maken reisgidsen nog nauwelijks melding van dit unieke park. Daarmee blijft Haw Par Villa voorlopig het best bewaarde geheim van Singapore.


Informatie

Adres:

262 Pasir Panjang Road

Openingstijden:

09.00 uur – 19.00 uur (Ook open tijdens weekenden en schoolvakanties.) Tel: +65 67730103

Tips: Trek wandelschoenen aan. Er is weinig schaduw in het park,

dus neem zonnebrandcrème mee en een hoofddeksel.42 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam