Zoeken
  • Dafne

In quarantaine

Bijgewerkt op: 6 sep. 2021

Bij aankomst in Singapore wemelt het op het vliegveld van grondpersoneel gehuld in blauwe plastic pakken, handschoenen, mondkapjes en faceshields, alsof ze uit een operatiekamer zijn komen lopen. We moeten door de paspoortcontrole. De douanebeambte vraagt of ik een SingPass heb om aan te tonen wanneer m'n tweede prik is geweest. Ik krijg het acuut warm, zoek naargeestig op mijn telefoon naar een SingApp en geef dan aan dat ik geen SingPass heb. Ik kan me vaag herinneren dat ik die ooit probeerde aan te vragen, maar dat ik voortdurend de melding kreeg dat ik mijn persoonlijke gegevens niet goed had ingevuld. Hij zegt dat hij toch echt bewijs moet hebben. Ik laat hem mijn paspoort, m'n Singaporese ID kaart, de entry-approval, electronic health card en de TraceTogether app zien waarin staat dat ik gevaccineerd ben. Hij haalt er iemand bij die nee schudt. Ze halen er nog iemand bij. Weer nee. Ik sta op het punt om heel hard te gaan huilen. Het zal toch niet waar zijn? Ze laten me Singapore niet in! Dan halen ze er een leidinggevende bij die zegt dat het in orde is. Eugenio is er al door, maar Max heeft ook problemen om binnen te komen. Ze blijven eindeloos staren naar z’n gele boekje, terwijl hij voor het reizen naar Singapore op zich niet gevaccineerd hoeft te zijn als 15-jarige, wel binnen een maand na aankomst. Maar ja, hij ziet er voor die kleine Aziaten natuurlijk uit als 18+. Als we door de controle heen zijn realiseer ik me dat Eus al die tijd mijn papieren vaccinatiebewijs had waarop alle vaccinatiedata staan. In de stress straal vergeten.

Dan op naar de Covidtest. Die hebben we al gehad voor vertrek, maar hier wordt alles herhaald. Na de Covidtest worden we met nog 5 anderen met een bus naar een hotel gebracht. Bij aankomst begint Eus te juichen. Het is het JW Marriot waar hij 'ambassador member' is. Hij verwacht natuurlijk een speciale behandeling, een extra mooie kamer of in elk geval punten op z’n spaarkaart, maar dat valt vies tegen. Geen ‘special treatment’, geen upgrade en ook geen spaarpunten. Dit zijn Covid-tijden. Wen er maar aan.

Aan m’n huisarts Doctor Woo Boon Peng had ik een medische verklaring gevraagd: dat ik moordneigingen krijg als ik langer dan drie dagen opgesloten zit met m’n man en adolescente zoon. Helaas heeft ze er alleen in gezet dat ik een vitamine D tekort heb en claustrofobie en dat ze daarom een balkon adviseert en ramen die open kunnen. Ik gaf aan dat ik een jacuzzi tegenwoordig ook tot mijn basisbehoeften reken, maar dat negeerde ze. Gelukkig heeft Eus uiteindelijk voor twee kamers betaald, zodat we toch wat meer ruimte hebben en hij tot laat kan werken zonder ons lastig te vallen.

Het hotel heeft geen balkons en geen ramen die open kunnen. Ik ben teleurgesteld, maar een overplaatsing is veel gedoe en je weet niet wat je ervoor terug krijgt. Nu hebben we een king size kamer, een redelijk grote koelkast en een bad. Er zijn ergere dingen.

Als we onze kamer uit gaan riskeren we een boete van 20.000 Singaporese dollars (ruim 12.500 euro) of een gevangenisstraf van 6 maanden. (Ik raad iedereen die opstandige puberkinderen heeft met klem af om naar Singapore te verhuizen.) We mogen niets van de ene kamer naar de andere brengen of aangeven, terwijl Eus in een kamer tegenover ons zit. Als we onze armen uit de deur naar de gang steken kunnen we elkaar zelfs aanraken, maar dat doen we natuurlijk niet. Er hangen overal camera’s.


Dag 3 in quarantaine: Terwijl Max met z’n klasgenoten zoomt ren ik achter hem heen en weer. Ik probeer 5 km hard te lopen, wat vreemd genoeg nog lukt ook in onze 10 meter lange kamer inclusief hal. Max vindt het ‘tantoe awkward’ zo’n moeder die door het beeld loopt. Hij schaamt zich rot. Even volhouden, Max, nog maar 11 dagen te gaan.

Foto's: 1) De papieren worden nogmaals gecheckt. 2) De koffers worden bij aankomst in het hotel ontsmet. 3) uitzicht vanuit onze kamer. 4) nog een uitzicht vanuit onze kamer. 5) Ik kweek m'n eigen plantjes in de vensterbank 6) ontbijt op dag 4: Dim Sum en ander obstipatie bevorderend eten, bereid met plakrijst.




50 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam