Zoeken
  • Dafne

Knokkelkoorts. Wablief?

Op een ochtend sta ik op en voel me niet lekker: koorts en spierpijn. Ook Eus voelt zich niet oké, maar vertrekt die dag toch naar Parijs, omdat hij vergaderingen heeft die hij absoluut niet wil missen. Eenmaal in Parijs moet hij alles afzeggen en ligt hij ziek op zijn hotelkamer bed. Ik heb dan nog niet in de gaten wat er aan de hand is...

Eindelijk. Covid is op zijn retour. We wilden net een feestje bouwen. Maar hier in Singapore hebben ze dus nog wat anders: knokkelkoorts en op dit moment zelfs een mega uitbraak. Niet geheel toevallig. Ze waren zo druk met het bestrijden van Covid dat ze de gevaarlijke tropische knokkelkoorts, buiten Nederland, in de rest van de wereld, Dengue genoemd, verwaarloosd hebben. Bovendien bleven mensen door Covid meer thuis. Dat betekent hier: binnen met de airco aan. Daardoor hadden besmette muggen minder kans om mensen te steken en dat halen ze nu in.


Wat is Dengue precies?

Muggen brengen het virus over op mensen. 1 op de 4 mensen die besmet raakt wordt ziek. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Eerste symptomen: plotselinge koorts, koude rillingen, hoofdpijn en pijn achter de ogen. Daarna ook pijn aan je botten, gewrichten, en organen en je bent dagenlang, soms weken, hondsmoe. Met een beetje pech krijg je Dengue hemorragische koorts waarbij je bloedplaatjes en witte bloedcellen sterk dalen. Je kunt dan bloedingen krijgen variërend van bloedneus tot inwendige bloedingen zoals maag- of hersenbloeding. Verder kun je door Dengue ook het shock syndroom krijgen. Je bloeddruk daalt dan heel plotseling en drastisch, wat tot de dood kan leiden.

Kortom het is geen kattenpis die Dengue en, erger nog, er zijn geen medicijnen tegen. Je moet het uitzieken. Een vaccinatie is er alleen voor mensen die ziek zijn geweest door Dengue en pas 4 maanden na herstel. Want, en nou komt het, als je een keer Dengue hebt gehad betekent dat niet dat je het niet meer kunt krijgen. Sterker nog: als je het een tweede keer krijgt, en dan een andere variant, is de kans dat je er aan overlijdt groter.


Als een vriendin me een paar dagen later een kaart appt met daarop een Dengue cluster precies in mijn buurtje dringt het pas tot me door.

De hoofdpijn is inmiddels weg, maar m'n hele lijf doet pijn, zelfs m'n botten en organen. De volgende dag ben ik pas in staat om op te staan en naar de dokter te gaan. Uit de bloedtest komt inderdaad Dengue. M'n bloedplaatjes en witte bloedcellen zijn inmiddels tot kritiek niveau gedaald. Gelukkig herstelt het zich in de dagen die volgen en voel ik me weer wat beter. Gevaar geweken.. zou je denken. Ook Eus is aan de beterende hand. Hij is met z'n duffe Denguehoofd zelfs naar Mauritius gereisd waar hij liggend aan het strand onder een parasol verder herstelt. Hij besluit zich niet te laten testen, omdat je in Mauritius dan twee weken wordt opgesloten in een staatsziekenhuis waar je gegarandeerd nog engere ziektes oploopt.


We willen net opgelucht adem halen als een week later Max ineens ziek wordt: hoge koorts en pijn aan spieren en gewrichten. Na een flinke dosis paracetamol en met veel moeite weet ik hem de volgende dag naar de dokter te slepen. Daar blijkt hij inderdaad Dengue te hebben. Eerst denkt de dokter nog dat het wel mee zal vallen. Met een beetje geluk mag hij over drie dagen weer naar school.

Maar dan krijgt hij een paar keer een bloedneus, waarop de dokter zegt dat we alert moeten zijn op blauwe plekken of bloedingen. Zijn bloedwaarden blijven dalen, aan het eind van de week zelfs tot zeer kritiek niveau.* Ik besluit hem maar eens te zeggen waar het op staat: "Max, het is echt super lullig om op je 16de, anderhalve maand voordat je naar Nederland verhuisd, aan een suffe tropische ziekte als Dengue dood te gaan. Gewoon niet doen!" Normaal gesproken luistert hij nooit naar zijn moeder, maar gelukkig doet hij dat voor deze ene keer wel. We halen alsnog opgelucht adem als zijn bloedwaarden een dag later weer omhoog gaan.


Billboards waarschuwen ons voor Dengue


Altijd gezellig die campagnes in Singapore.


Groot bord voor onze Condo.


* bloedplaatjes onder de 100 is kritiek. Onder de 50 is bij volwassenen zeer kritiek. Onder de 70 is bij tieners zeer kritiek. Bij mij daalden ze tot 90, bij Max tot 70. Van Eus weten we het niet.

39 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam