Zoeken
  • Dafne

Massahysterie

Bijgewerkt op: 29 mei

Hier in Singapore is er massahysterie uitgebroken. Vorige week gingen Max en ik naar het Maritiem museum en werd er bij de ingang gecheckt of we koorts hadden. Max gaat deze week weer naar school na een week vakantie, en wordt bij de ingang elke dag getemperatuurd. Bij geen koorts krijgt hij een sticker op z'n shirt. Neil, een klasgenootje van Max mag twee weken niet naar school, omdat z’n moeder In China is geweest. Elke keer als ik naar pilates ga wordt me gevraagd of ik me wel lekker voel. Wablief? En of ik toevallig nog gereisd heb de afgelopen tijd. Op zich is het natuurlijk prima dat Singapore vergaande maatregelen neemt in verband met het Coronavirus. Het heeft alles te maken met hun ervaring met SARS (severe acute respiratory syndrome). In Singapore begon de uitbraak van SARS in februari 2003, toen een jonge vrouw, die tijdens haar vakantie was besmet, terugkeerde naar Singapore. Zij infecteerde een aantal mensen en het virus verspreidde zich. 238 mensen raakten besmet waarvan er 33 stierven. Een veel grotere ramp voltrok zich in China. De angst zit in Azië goed in.

Het aantal gerapporteerde gevallen van besmetting met het Coronavirus ligt in Singapore vandaag op 30. Ik weet niet of dat veel is. Singapore is een klein land. Hoe dan ook, men wil geen enkel risico op verspreiding. Heel begrijpelijk. Waarom ik het dan toch massahysterie noem? Omdat mensen massaal, uit onwetendheid, allerlei dingen doen die nergens op slaan. Zo reisde ik vorige week met de metro en zag dat vrijwel iedereen een mondkapje droeg. Niet een goed afdekkend mondkapje, maar zo’n goedkoop papieren wegwerpding dat écht niet helpt om een besmetting te voorkomen. De mondkapjes en desinfecterende handgel zijn inmiddels in heel Singapore uitverkocht. Gisteren deed een medewerker van de metro z’n mondkapje af om ons te melden dat een bepaalde metro niet reed, want met een mondkapje op ben je natuurlijk niet te verstaan. Maar zo’n kapje heeft niet zoveel zin als je ‘m elke keer af doet als je tegen anderen praat. Ook geloven veel mensen de complottheorieën en andere broodje aap verhalen die over het Coronavirus de ronde doen en beseffen niet dat dit virus veel minder ernstig is dan SARS.

De directeur van Max’ school (GESS) stuurt dagelijks een mail over de stand van zaken. Ik citeer uit de mail van gisteren: “GESS heeft besloten het crisisniveau op te hogen naar fase 3: Gevorderd. (..) Het managementteam en ik houden ons ieder uur op de hoogte van de situatie. De screening van alle studenten, ouders en medewerkers wordt voortgezet. Naast de sinds vorige week genomen voorzorgsmaatregelen hebben we vanaf vandaag aanvullende maatregelen : Alle evenementen buiten en op de campus zijn uitgesteld, inclusief schoolreizen. Alle bijeenkomsten zijn geannuleerd. We blijven de campus regelmatig desinfecteren.” Man, het moet niet gekker worden! Dit is toch buiten proportioneel? Er bezwijken aan een gemiddeld griepvirusje in Nederland meer mensen en daar wordt ook niet de halve bevolking in quarantaine geplaatst. Maar, ik doe braaf wat de overheid adviseert, want dit is Singapore: Ik desinfecteer regelmatig mijn handen en ik ga zometeen de door de overheid gratis ter beschikking gestelde mondkapjes ophalen: 4 per huishouden. Pech als je gezin uit vijf bestaat.


29 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam