Zoeken
  • Dafne

Migraine

Bijgewerkt op: 22 apr. 2021

Jullie vragen je misschien af: waar blijven die blogs nou? Eerst schreef dat mens elke week wel wat, maar daar is duidelijk de klad in gekomen. Nou, de oorzaak heeft een naam: migraine! Ontzettend irritante vrouwenkwaal. In Nederland lijden er zo’n 300.000 mensen aan waaronder overigens ook mannen.* Wat houdt het in. In mijn geval begint het met moeheid en een gevoel van onverdraagzaamheid met betrekking tot geluid. Maakt niet uit wat voor geluid. Als iemand tegen me praat heb ik zin om die persoon vol op z’n bek te slaan. Dit kan dagenlang aanhouden. Ook ben ik zwaar geïrriteerd en knetter labiel, wat ik normaal gesproken al ben, maar vlak voor een migraine nog veel erger. Ik voel spanning in m’n hoofd, heb een hele stijve nek, pijn aan m’n linker kaak, ben onmatig met eten, slaap abnormaal veel en de huid bij m’n linker slaap is gevoelig.

En dan begint het, eerst gewoon hoofdpijn en dan wordt het erger. Ik moet gaan liggen. Vaak kan ik zelfs geen water binnen houden. Alles spuug ik er uit, dus ik gebruik paracetamol in zetpillen.

Nu zul je misschien denken: ‘Meid, waarom ben jij nog niet aan de migrainepil?’. Natuurlijk ben ik aan de migrainepil! Duh. Het middel heet Rizatriptan Aurobindo, wat al niet veel goeds belooft. Officieel moet je het pas innemen als de pijn is begonnen. Maar dan werkt het niet, is mijn ervaring. Je moet het preventief slikken, bij de eerste signalen. En daar zit het probleem. Ik heb altijd wel ergens last van en ik heb niet altijd alle symptomen tegelijk vóór een aanval. Van nature heb ik een stijve nek en slaap relatief veel. Soms heb ik kaakpijn zonder dat dit uitmondt in migraine en ik heb regelmatig zin om iemand op z’n muil te slaan. (Tip van Max: “Mamma, koop een boksbal!”) Je zou denken dat de oplossing dan is om de migrainepil voor alle zekerheid elke keer te slikken als ik een aantal symptomen heb. Maar in de bijsluiter wordt dat afgeraden en dat is niet voor niets. Het is een paardenmiddel. Op het etiket staat: ‘Kan het reactievermogen verminderen’. Dat is een understatement. Je wordt er comateus van. De lijst met bijwerkingen is bovendien eindeloos en varieert van duizeligheid en flauwvallen tot hartkloppingen en een hartaanval. De meest lullige bijwerking is hoofdpijn. Dan zou je kunnen denken: Niks aan het handje, want de kans op ernstige bijwerkingen is toch klein. Maar het is natuurlijk wel super suf als je een beroerte krijgt door een stom hoofdpijnpilletje. De laatste keer dat ik het slikte kreeg ik, naast migraine omdat ik het te laat had ingenomen, ook een drukkend gevoel en pijn in m’n hartstreek. In de bijsluiter staat dat je bij pijn op de borst onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulppost moet gaan. Maar als je voor pampus in bed ligt met gillende koppijn dan ga je echt niet bedenken dat je vanwege wat pijn aan je hart naar het ziekenhuis moet. Écht niet. Gelukkig geen hartaanval gehad. Maar je snapt. Ik slik dit niet alsof het een aspirientje is.

Wat rest is zoveel mogelijk doen om migraine te voorkomen. Op Internet vind ik het advies: Ga naar een psycholoog. Dat is een goeie. Migraine zit namelijk tussen de oren. Verder mediteer ik, nou ja, eigenlijk lig ik gewoon uitgeteld op bed, maar mediteren klinkt interessanter, én ik doe online yogalessen (bij Nanda op Yogaplaza, een aanrader trouwens). En meer kan ik ook niet doen, behalve bij de Decathlon een boksbal bestellen.

* In 2018 waren er 275.500 personen met migraine bekend bij de huisarts. bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/migraine/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-migraine-huisartsenpraktijk

47 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam