Zoeken
  • Dafne

Mysterieuze man

Bijgewerkt op: 15 jul.

Even terug in de tijd... Zondag 9 mei: Moederdag 2021. Eus en Max hebben een verrassing voor me. Om half 5 ’s middags vertrekken we per taxi naar een voor mij onbekende bestemming. Na een kwartier rijden doemt er een statig wit gebouw op. Als de taxi stopt zwaai ik het portier van de auto open, recht in de edele delen van een man die zich zojuist vooroverbuigt om de autodeur te openen. In plaats van te vloeken glimlacht hij dwars door zijn mondkapje heen, zie ik aan zijn ogen. Prachtige bruine ogen in een donker gelaat, contrasterend met zijn spierwitte tulband en dito uniform. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Wie is deze mysterieuze man gekleed in smetteloos wit? ‘Welcome at Raffles Hotel’, zegt hij stralend.

Ik ben beland bij één van de beroemdste hotels van de wereld, gebouwd rond 1830 in koloniale stijl. De man met de tulband is de deurwachter van het hotel. Zijn taak is onder andere het verwelkomen van alle gasten. We gaan naar binnen waar de verrassing wacht: een High Tea. We realiseren ons dan nog niet dat enkele dagen later Singapore weer op slot gaat en alle restaurants dicht. Ook weten we dan nog niet dat we niet meer met z’n drieën naar buiten mogen. Het aantal besmettingen is hier weliswaar laag, maar men wil alle infecties kunnen traceren, dus precies weten wie door wie is besmet. Dat lukte recent niet bij een aantal geïnfecteerden. Ook waren er een meerdere gevaccineerden besmet geraakt met de Delta mutatie. Reden voor Singapore om weer strenge restricties door te voeren.

Terug naar Raffles Hotel. Als we na de High Tea nog even een rondje lopen door de galerijen van het hotel valt m’n oog op een foto van één van de deurwachters. Het gaat om de wereldberoemde doorman Narajan Singh. Singh is al 30 jaar portier bij Raffles Hotel, gehuwd, vader van drie en grootvader van vijf, woonachtig in Bukit Panjang. Het begon allemaal in 1991. Hij werd ontslagen als bewaker in de scheepsbouw. In een krant verscheen een advertentie: Raffles Hotel zocht een portier. Vereisten: man, Sikh en lang postuur. Singh besloot te solliciteren en werd uit een groot aantal kandidaten geselecteerd. Inmiddels staat hij als een icoon op souvenirs van het hotel zoals knuffels, postzegels, T-shirts en schorten.

De zogenaamde doormen zijn de ambassadeurs van Raffles Hotel te herkennen aan hun witte uniform en tulband die ze dragen vanwege hun geloof: Sikh. Wat houdt dat geloof in? Ik zoek het op en vind: Sikhs geloven in één God die hen leidt en beschermt. Ze geloven dat iedereen gelijk is voor God. Sikhs geloven dat je daden belangrijk zijn en dat je een goed leven moet leiden. Wauw, wat een opmerkelijk geloof. Totaal anders dan het Christendom.

Deurwachter zijn bij een lux hotel houdt overigens meer in dan deuren openen voor gasten. Ze zijn conciërge, butler, portier en gastheer tegelijk. Ze regelen vanalles, van het bellen van een taxi, aanbevelen van een restaurant tot het aanschaffen van ondergoed als je dat vergeten bent mee te nemen. De deurwachters van Raffles Hotel hebben in de loop der jaren veel beroemde gasten verwelkomt, van royalty's zoals koningin Elizabeth en William & Kate tot zangers als Michael Jackson. Naast Singh heeft Raffles Hotel nog twee andere portiers, die broers zijn. Met één van hen, die de autodeur in z’n kruis kreeg, sta ik op de foto. Mijn dag kan niet meer stuk.


foto 1: op de foto met de doorman, foto 2: Raffles Hotel, foto 3: High Tea in Raffles, foto 4: Koningin Elizabeth logeert in het hotel, foto 5: een foto van Singh, foto 6: Kate komt aan in het hotel.


Bronnen:

The Iconic Raffles Doormen & Grandfather Clock - Raffles Singapore

Hotel icons: Long-serving doormen in a class of their own, Life News & Top Stories - The Straits Times

Foto kate middelton:

Raffles Hotel — Singapore | The British Royal Family's Favorite Hotels | POPSUGAR Celebrity Photo 14

51 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam