Zoeken
  • Dafne

Naalden in m'n hoofd

Bijgewerkt op: 6 sep. 2021

Als remedie tegen migraine zoek ik tegenwoordig mijn heil in acupunctuur. Onze riante expatverzekering betaalt toch alles. Hiervoor ga ik naar een kliniek van HST Medical en geloof het of niet, maar HST staat voor Higher, Stronger & Together, wat niks met acupunctuur te maken heeft maar prachtig klinkt in deze tijden van Covid. De acupuncturist die mij behandelt voelt aan m’n polsen en bekijkt m’n tong. Daarna moet ik op m’n buik gaan liggen en ragt ze met veel enthousiasme een lading naalden in m'n lijf: in m'n rug, linkerschouder, nek en zelfs in mijn benen. Ze mikt ook een naald in m'n linkerslaap. Dat vind ik wat minder, naalden in m'n hoofd. Ik moet twintig minuten stil blijven liggen met een warme lamp boven m'n rug. Na 5 minuten krijg ik overal jeuk, maar ik durf niet te krabben. Hoewel ik er toch wat sceptisch aan begon, voel ik al na de eerste behandeling een weldadige rust over me heen komen. Ook lijken de spieren in m'n nek en schouder minder gespannen. Het stemt me hoopvol. In combinatie met wat yin yoga, Javaanse massage (geen Kim Yong-un meer) en af en toe een preventieve pil ben ik al sinds december migrainevrij. Hiep hiep hoera!


Acupunctuur is een onderdeel van traditionele Chinese geneeskunde en bestaat al meer dan 3000 jaar. Ze hadden in die tijd helemaal geen naalden, maar gebruikten gewoon geslepen stenen en lange scherpe botten. Wat ze maar voor handen hadden. Waarom ook niet. Deze holistische behandeling wordt vooral in Azië veel toegepast, dus ook in Singapore. In Europa werd het voor het eerst in 1683 geïntroduceerd en is het nu de meest erkende alternatieve geneeswijze. Het werkt op het zenuwstelsel en heeft tot doel de lichaamsbalans te herstellen. De naalden worden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken, wat de communicatie tussen hersenen en zenuwuiteinden verbetert. Hierdoor wordt de aanmaak van lichaamseigen stofjes gestimuleerd en daarmee het zelfherstellend vermogen vergroot. Het verbetert de doorbloeding, vermindert spierspanning en pijn én, nou komt het, zorgt voor een beter humeur, wat in mijn geval, als stuk chagrijn, helemaal geen kwaad kan.


(De foto bij deze blog slaat als een koe op een lantaarnpaal, maar zonder foto is het ook zo saai.)

Foto: Bekir Dönmez - www.unsplash.com


bronnen:

- Acupunctuur - Wikipedia

- Wat is Acupunctuur en Wat Doet een Acupuncturist? - Geneesjewijzer

- HST Medical – Higher, Stronger, Together


60 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam