Zoeken
  • Dafne

National Day

Bijgewerkt op: 14 sep. 2020

Vorige week kleurde Singapore weer eens rood-wit in verband met National Day. Elk jaar op 9 augustus viert en herdenkt het land dat het in 1965 onafhankelijk werd van Maleisië. Er worden vlaggetjes en slingers opgehangen. Er is een militaire parade, een toespraak van de premier, festiviteiten en aan het eind van de dag een vuurwerkshow. Vanwege Covid-19 zijn dit jaar de evenementen voornamelijk online en is de vuurwerkshow op afstand. Maar het mag de pret niet drukken. Singapore viert feest! Iedereen, ongeacht etniciteit of religie, kleedt zich rood-wit op deze nationale dag. Ik zie Pakistaanse mannen met een rode tulband, moslima met een rode hoofddoek, Hindoe dames in een rood-witte sari en Chinees Singaporezen westers gekleed in rood-wit.

De Singaporezen zijn trots op hun land en op hun roots. En iedereen kan de kleding krijgen die past bij zijn/haar cultuur of religie. Ook als er een feestje is. In Nederland moet een moslima helemaal naar Marokko reizen om een leuke hoofddoek te kopen. Die kun je echt niet bij de Hema of Bijenkorf krijgen.

Men voelt zich hier erkend en geborgen. Ook Christenen komen in Singapore voor hun religie uit en hebben vaak een groot opzichtig kruis om hun nek hangen. Niemand die er iets van vindt of er wat van zegt. Tegelijkertijd is Singapore streng als het gaat om regels en handhaving.

Maar de relatieve tolerantie met betrekking tot religie en afkomst is hier niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest. In 1964, vlak voor de afscheiding van Maleisië, waren er vreselijke rassenrellen tussen Maleiers en Chinees Singaporezen. Sinds de onafhankelijkheid doet de overheid er echter alles aan om wederzijdse acceptatie te vergroten. Dit doet ze onder andere door in haar informatievoorziening alle bevolkingsgroepen aan te spreken in de eigen taal en in reclamespotjes mensen van verschillende afkomst vreedzaam met elkaar te laten omgaan. Het lijkt er ook op dat Singaporezen het belang inzien van harmonie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Singapore heeft een sterk wetgevend kader rond vrijheid van religie. Artikel 15 van de Grondwet waarborgt de vrijheid van godsdienst en het recht om een godsdienst uit te dragen. Daarnaast is de regering, ook volgens de grondwet, belast met "de verantwoordelijkheid ... om te allen tijde zorg te dragen voor de belangen van etnische en religieuze minderheden in Singapore".

Er is zelfs een Presidentiële Raad voor Religieuze Harmonie om de president te adviseren. Misschien is dat ook wel wat voor Mark Rutte, zo'n adviserende raad. Zelf heb ik me in ieder geval voorgenomen om volgend jaar op National Day een rood shirt aan te trekken met I Love Singapore erop. En dan op de achterkant een regenboogvlag met Gay is okay, want het is natuurlijk altijd goed om een statement te maken.

bron: https://www.straitstimes.com/opinion/guarding-singapores-unique-religious-harmony

48 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam