Zoeken
  • Dafne

Nederland versus Singapore

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2020

De vraag van Thierry Baudet, FvD, waarom Nederland niet kijkt naar de aanpak van Singapore inzake de Coronavirusbestrijding, zorgde voor veel ophef. Toegegeven, Baudet is een populistische hufter die elke stok grijpt om de regering mee te slaan in plaats van constructief mee te denken. En Singapore lijkt weliswaar een succesvolle aanpak te hebben, maar ja, het kan net zo goed toeval zijn. Het is een totaal ander land. Singapore is heel klein en geïsoleerd (omringd door water) en Nederland heeft open grenzen. Singapore is bovendien, geloof het of niet, rijker dan Nederland en heeft een nog beter functionerende gezondheidszorg. Daar staat wel weer tegenover dat van en naar Singapore verhoudingsgewijs veel vliegverkeer is. Al die expats vliegen de hele wereld over, hoewel dit nu natuurlijk tijdelijk is gepareerd. Ook is Singapore een stuk dichter bevolkt dan Nederland.

Hoe dan ook, het kan volgens mij helemaal geen kwaad om de twee landen te vergelijken wat betreft de bestrijding van het virus. Ik merk ook dat men in Nederland niet altijd op de hoogte is of snapt wat hier gebeurt, blijkens vragen als: 'Singapore is toch zo streng? Waarom zijn de scholen dan nog open?'

Tijd voor wat opheldering.


Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Nederland en Singapore inzake Coronavirusbestrijding?


Testen Een belangrijk verschil met Nederland is dat Singapore vanaf het begin af aan en nog steeds zoveel mogelijk test en die capaciteit ook heeft. Bij de eerste symptomen is het devies: Laat je testen! Bij onze huisartsenpraktijk hebben ze in de ochtend speciaal spreekuur voor iedereen die iets besmettelijks heeft en de middag is voor de niet besmettelijken. Wat dan wel weer maf is. Kom je met gele koorts naar de kliniek krijg je er een Coronavirus bij. In Nederland is het advies: blijf thuis met de gordijnen dicht en laat je de komende weken niet zien. Pas als je bijna comateus bent of een gevorderde longontsteking hebt wordt je geacht een dokter te bellen, even gechargeerd. De testlaboratoria zijn namelijk overbelast geraakt. Ik houd hier overigens geen pleidooi voor meer testen hoor. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht.

Medische ondersteuning Zodra iemand hier positief is bevonden gaat deze persoon in quarantaine. Zijn de symptomen al wat ernstiger dan wordt iemand medisch geholpen in een geïsoleerde omgeving. Er is weliswaar nog geen echte behandeling voor mensen met Coronavirus, maar iemand kan natuurlijk wél medisch ondersteund worden, bijvoorbeeld bij ademhalingsproblemen. Opvallend is dat in Nederland op een bepaald moment meer dan de helft van de Intensive care patiënten onder de vijftig jaar was en dat er relatief best veel mensen op de intensive care terecht komen.


Contactonderzoek

Zodra iemand positief getest is hier wordt er uitgebreid contactonderzoek gedaan en worden er zoveel mogelijk mensen gewaarschuwd, getest en in quarantaine gezet. Lekker rigoureus! In Nederland liggen er nogal wat mensen thuis uit te zieken, zonder een test. Contactonderzoek is dan niet mogelijk. Waarmee ik niet wil zeggen dat contactonderzoek écht goed werkt in de bestrijding. Ik kan me er persoonlijk niks bij voorstellen (zie ook m'n blog over de Corona-app).


Groepsimmuniteit Het Nederlandse kabinet streeft een strategie van groepsimmuniteit na.

Immuniteit is een mooi bijeffect van een besmetting en herstel. Als veel mensen besmet raken en herstellen kun je op een bepaald moment spreken van groepsimmuniteit. Maar laat zich dit regelen? Hoé voorkom je dat zwakkere mensen besmet raken en overlijden? Of neem je dat op de koop toe? Toch is het ook mooi dat Nederland een beetje tegendraads is en er een andere mening op na durft te houden dan veel andere landen.

Advies opvolgen In Singapore volgt men doorgaans braaf het advies en de voorschriften van de overheid op, zonder er vragen bij te stellen. Moet je als gezin in quarantaine en lap je dat aan de laars? Dat betekent een hoge boete of gevangenisstraf. Als expat vlieg je het land uit, na twee weken in een geïsoleerde gevangenis. Maar ook als het om adviezen gaat luisteren Singaporezen doorgaans naar de autoriteiten. De Singaporese regering is paternalistisch. Zij bepaalt en het volk volgt netjes de instructies op. Wat ik dan wel weer schattig vind is dat we een set gratis maskertjes kregen en recent een voucher voor gratis hand sanitiser, op te halen in het buurthuis. Super attent! ;) Sommige adviezen zijn lastig voor mij: Niet aan je gezicht zitten, bijvoorbeeld. Daar krijg ik spontaan jeuk van. En in de metro kun je beter niet met je handen aan de handrail komen op de roltrap. Maar omdat iedereen er braaf met z'n tengels afblijft kan ik die gerust vastpakken.

Koorts opnemen en registreren

In Singapore staan overal hand sanitisers en wordt voortdurend je temperatuur gecheckt. Soms meerdere keren op een dag. Je gaat ergens naar binnen en hup, je krijgt een thermometer tegen je hoofd. Ga je een groot gebouw binnen dan krijg je een sticker op je tas of mouw als je géén koorts hebt. Max wordt op school ook altijd getemperatuurd en bij geen verhoging plakken ze een sticker op z'n shirt. Ook moet je je op veel plekken laten registreren. Bij binnenkomst moet je een formulier invullen waarop allerlei vragen staan. Of je nog gereisd hebt de laatste tijd (Nee, want ik kan nergens heen). Je moet ook je contactgegevens achterlaten en ze vermelden je temperatuur. Ik heb zo mijn twijfels over de effectiviteit van deze aanpak, maar ze doen het heel trouw, omdat de overheid het voorschrijft. En beter een maatregel teveel dan te weinig, ja toch?

Sluiten van instanties

In Nederland werd in het begin van de uitbraak van Corona (in China) niets gedaan. Het drong nog niet door dat dit ook Europa, laat staan Nederland, hard kon raken. Logisch ook. Singapore, daarentegen, ligt in Azië en veel Singaporees Chinezen reisden net terug naar Singapore na het vieren van Chinese New Year. Singapore stond direct op scherp. Er werden meteen maatregelen getroffen. Er waren nog nauwelijks gevallen in Singapore toen men al begon met het informeren van de bevolking, het uitbreiden van testcapaciteit, het isoleren van die paar geïnfecteerden en het doen van uitgebreid contactonderzoek. Met de uitbraak van het vorige SARS-virus nog vers in het geheugen nam men geen enkel risico. Men wist dus ook wat men moest doen én in welke volgorde. Zo werden in ziekenhuizen maatregelen genomen en zorgpersoneel uitgebreid getest. In Nederland heeft SARS nooit op zo'n grote schaal toegeslagen. Toen de eerste Coronaviruspatiënten zich in Nederland aandienden werd er dus nog geen groot alarm geslagen. Het virus verspreidde zich waarna drastische maatregelen werden genomen: sluiten van scholen, fitnesscentra, musea, cafés en restaurants. Hier in Singapore zijn restaurants en musea nog open. Sommige scholen hebben hun deuren gesloten en geven nu les op afstand, voor zover dat gaat. Max school is (nog) open, maar men neemt wel allerlei maatregelen en het onderwijs is zo ingericht dat er afstand is tussen kinderen. Men monitort de situatie van dag tot dag. Sinds 20 maart heeft de Singaporese overheid opgeschaald. Grote bijeenkomsten mogen niet meer en men adviseert met klem 'social distancing'. Max' Marcial Arts Sportschool liet gisteren weten de deuren voor een maand te sluiten en zijn school heeft de buitenschoolse activiteiten (waaronder Max' wedstrijdzwemmen) geschorst. Ik zie hier al mensen rondlopen met een T-shirt waarop staat: 'Didn't like you anyway'. Het wordt er niet gezelliger op.


Tot slot wat cijfers op een rijtje, hoewel deze van dag tot dag wijzigen:

Singapore --> 5,6 mln inwoners, oppervlakte 721,5 km², bv-dichtheid: 7.804 p per km²


Nederland -->

17 mln inwoners, oppervlakte 41.543 km², bv-dichtheid: 421 p per km²


Voor deze blog heb ik informatie gebruikt van de volgende bron. Ik realiseer me dat Wikipedia niet altijd betrouwbaar is: https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbraak_SARS-CoV-2_in_Nederland


40 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam