Zoeken
  • Dafne

Quarantaine eten

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021

Sommige mensen klagen steen en been over het eten in quarantaine. Zelf vind ik het een groot voordeel dat ik niet hoef te koken en ik voedsel krijg voorgeschoteld dat ik nog niet ken. Ik dacht onderhand gastronomisch te zijn ingeburgerd in Singapore, maar niets is minder waar. Met name wat nagerechten betreft gaat er een wereld voor me open. Singaporezen eten soep als dessert!


Afgelopen week kregen we bijvoorbeeld het toetje Cheng Teng. Als het je niet kan boeien wat Cheng Teng is lees dan vooral niet verder. Voor degenen die het willen weten: Cheng Teng is een heldere soep van gedroogde longan. En nu wil je natuurlijk weten wat longan is? Dat is een soort lychee. Als je wilt weten wat lychee is moet je maar naar de toko op de Croeselaan gaan. Het staat bij de blikken. Maar dan zijn we er nog niet. Er gaat namelijk ook nog white fungus door, gingko-noten, rode dadels, gort, sagoparels, lotuszaden én gekonfijte wintermeloen. Dus nu weet je nog steeds niet wat Cheng Teng is, want wie heeft er ooit van white fungus gehoord? Dat is overigens ook niet te vertalen. Google je 'white fungus' (niet doen) dan krijg je smerige kalknagels en witte schimmel te zien en alles over infectieziekten. Je kunt beter zoeken op 'cooking' of 'preparing white fungus'. Het zijn namelijk (ook) gewoon eetbare paddestoelen. Nou ja gewoon. Ze zien er uit als witte anjers. Gort en dadels kennen veel mensen wel, maar hoe zit dat met gingko-noten? Die lijken op pistache-noten, min of meer. En Sagoparels? Sago is een soort zetmeel, maar dan gewonnen uit de kern van palmstelen van de tropische palmboom: Metroxylon sagu. Daar worden parels van gemaakt. Het lijkt op parelcouscous. Nu vragen sommigen van jullie zich waarschijnlijk af wat dat nou weer is. Dat is couscous in de vorm van parels, dus groter dan gewone couscous, rond en glad. En lotuszaden? Die worden veel in de Chinese Geneeskunst gebruikt, vanwege de geneeskrachtige werking. En iedereen kent natuurlijk de lotusbloem, die je trouwens ook kunt eten, volgens de Chinezen dan. En tot slot: gekonfijte wintermeloen. De wintermeloen, ook bekend als witte kalebas en winterpompoen, kan bijna 14 kilo wegen, maar dat terzijde. Gekonfijte wintermeloen maken is een vreselijk gedoe, echt een takkeklus. Ik bespaar jullie de details.

Eigenlijk komt het er op neer dat je Cheng Teng geproeft moet hebben om je er een voorstelling van te kunnen maken en je moet het vooral niet zelf maken. Ik bof maar.


Voor degenen die het mocht interesseren een greep uit de gerechten die we hier geserveerd krijgen. Hoewel 'geserveerd': Ze zetten het in een foodcontainer voor onze deur, maar dat mag de pret niet drukken... :


Ontbijt

-Assorted Dim Sum

hapjes van rijstdeeg met zoete en hartige vulling

-You Tiao

Chinese donut stick


Lunch en Avondeten

-Roasted Barramundi

Aziatische zeebaars

-Seafood Hor Fun

zeevruchten met noodles en groenten

-Wonton

Kantonese noodles

-Kimchi

gefermenteerde kool en groenten uit de Koreaanse keuken

-Fried Beancurd Puff

gefrituurde tofu

-Samosa

Indiaas/Pakistaans driehoekig gefrituurd deeg gevuld met kruidige pittige aardappelpuree

-Vegan Prawns

vegetarische garnalen

-Thai Fish Cake

hartige cakejes met vis en groenten

-Ngoh Hiang

Singaporese versie van Indonesische tofurolletjes met varkensvlees en kruiden


Desserts -Wa Ku Kueh

gestoomde cake van gefermenteerde rijst en rijstmeel

-Green Bean Soup

soep van groene bonen. En ja, dat is een nagerecht!

-Barley Soup with Ginkgo Nuts

gerstsoep met ginkgo noten

-Grass Jelly with Soy Milk

grasgelei met sojamelk

-Mango Pomelo

mango grapefruit soep

-Gulab Jamun

Indiase cakejes in siroop

-Pulut Hitam

zoete zwarte kleefrijstsoep

-Black Sesame soup

zwarte sesamsoep

-Sea Coconut

zee Kokosnoot, vrucht die aan een palmboom groeit, maar heel anders smaakt dan kokosnoot. Dankt zijn naam aan het feit dat de vrucht vaak wordt aangetroffen in zee of op het strand.

-Chendol Jelly

een soepje van suikerwater en kokosmelk met stukjes groene gelei van groene bonen.

-Almond jelly with longan

amandelpudding met longanZwarte sesam soep. Het ziet er niet uit, maar is erg lekker.


53 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam