Zoeken
  • Dafne

Tsunami’s

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2020

Oud & Nieuw hebben we dit jaar gevierd in het resort La Laguna in Nusa Dua, op Bali. Je kijkt je ogen uit in dit luxe resort. Het barst er van de lelijke russen met een enorme bierbuik. Opvallend veel hebben een opgespoten vrouw aan hun zijde: botoxlippen, gelifte ogen, gecorrigeerde neus en geïmplanteerde borsten. Ik hou van mensen kijken, maar na een paar dagen heb ik het wel gezien. Ons hotel heeft het keurmerk ‘Tsunami-ready’. Ik besluit dit nader te onderzoeken en de Tsunami route te rennen. Als je dan toch op een strand ligt te niksen dan is het wel handig om zo’n route een keer te oefenen, zodat je in geval van nood weet welke kant je op moet. Eerst even een definitie van een tsunami: dat is een hele hoge golf uit de zee die de kust, vaak onverwacht, overspoelt. De oorzaak is een zeebeving, een aardbeving waarvan het epicentrum in zee ligt. Indonesië ligt op de zogeheten ‘ring van vuur’. In dat gebied botsen de aardlagen soms, wat een zeebeving teweeg kan brengen. Bovendien barst het in Indonesië van de vulkanen en een vulkaanuitbarsting kan ook een zeebeving veroorzaken. Eigenlijk is heel Indonesië een tikkende tijdbom.

Ik begin m’n oefening op de boulevard bij het strand vóór ons hotel. Daar heb ik eerder een Tsunami-bord gezien. Vanaf dat bord ga ik rechtdoor… Dan kom ik op een splitsing. Er is geen bord dus ik besluit maar schuin rechtdoor te gaan, maar dan staan er nergens meer aanwijzingen. Ik loop maar weer terug naar de splitsing en ga rechtsaf. Dat blijkt de goede richting, want verderop hangt weer een bord. Als ik dat volg kom ik bij een trap. Ik moet naar de bovenste verdieping. Daar is het eindpunt. Geweldig, onder de 5 minuten en als ik de volgende keer in één keer goed loop en iets harder.. dan kan ik de tijd zeker halveren. Maar, is dat bij een tsunami wel snel genoeg? Mogelijk niet, maar met een beetje geluk is het dat wel, ontdek ik na wat research op internet. Voorwaarde is dat je de voortekenen van een tsunami herkent: een zich plotseling terugtrekkende zee (het strand wordt dus ineens breder), bellen op het water en knetterend schuim. Verder is het zo dat gewone golven doorgaans dicht bij de kust ontstaan. Een tsunamigolf ontstaat wat verder van de kust. Het is bizar hoeveel mensen de tekenen niet herkennen en ook doodleuk zo’n grote golf gaan staan filmen, zich niet realiserend dat ze te dichtbij en te laag staan. Ook hoor je mensen soms schaterlachen terwijl ze vanaf een hoger punt een tsunami filmen. Ik snap niet wat er te lachen valt als mensen en auto’s meegesleurd worden, maar misschien is het de stress waardoor ze gaan lachen. Al met al kom ik nu tot de volgende tips voor mensen die naar een tsunami-gebied reizen:

- Boek bij voorkeur een hotel dat het keurmerk Tsunami-ready heeft en neem, indien mogelijk, een kamer op de bovenste verdieping.

- Check even op elke nieuwe plek aan de kust waar je komt wat dáár de beste vluchtroute is.

- Herken de voortekenen van een tsunami. (zie boven)

- Kom bij het zien van de voortekenen onmiddellijk in actie: Ren naar een zo hoog mogelijk punt van het dichtstbijzijnde hotel of ander hoog gebouw en waarschuw onderweg zoveel mogelijk mensen.

- Onderschat een tsunami niet. Op een afstand lijkt de golf niet eens zo hoog, maar eenmaal bij de kust is hij vernietigend. Maak dus dat je weg komt! En ga pas filmen als je écht op een veilige plek staat en a.u.b. zonder te lachen.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam