Zoeken
  • Dafne

Waar is de walvis?


Jullie weten het vast nog wel. Tot vorig jaar zomer rees er uit de Catharijnesingel bij Tivoli in Utrecht een enorme blauwe walvis geconstrueerd uit vijf ton plastic afval. Ik vond het een bijzonder en mooi object en met mijn tijdelijke afscheid van Utrecht nam ik definitief, althans dat dacht ik, afscheid van de walvis. Hij zou naar Parijs verhuizen. En wij naar Singapore. Eenmaal in Singapore hoorde ik dat de walvis, genaamd skyscraper, nooit naar Parijs was gegaan. Skyscraper was richting Azië vertrokken met als eerste stop, je raadt het al: Singapore. Dat vond ik reden om ‘m hier op te zoeken. Maar wáár in Singapore was de walvis? Ik begon een zoektocht, googelde me suf, stuurde een mail naar de ontwerpers/makers van de walvis, geen reactie, en toen, op een dag, maanden later, ergens half december, tijdens een wandeling kwam ik ‘m tegen. Skycraper sprong uit het beton bij Bayfront Avenue.

De walvis leek ineens heel klein naast het reusachtige ArtScience Museum. Maar, euforisch was ik! Ik had ‘m gevonden! Ik tipte een paar van mijn contacten in Singapore dat ze vooral naar de walvis moesten gaan kijken. Maar vreemd genoeg kon niemand hem vinden. ‘Dafne, weet je het zeker? Naast het ArtScience Museum?’ ‘Ja, écht’ ‘Nou, ik zie hier geen blauwe walvis.’

Enkele weken later loop ik met Eus en Max over Bayfront Avenue. Het pleintje voor het ArtScience Museum ligt er wat verlaten bij, grijze tegels op de grond, drie bomen op rij. Alles is zoals het was. En Scycraper? Die is inderdaad nergens meer te bekennen!


De geschiedenis van Skyscraper


De walvis Skyscraper is een 11 meter hoog kunstwerk, ontworpen door het New Yorkse architectenbureau StudioKCA en gemaakt voor de Triënnale Brugge van 2018. Dit evenement brengt driejaarlijks hedendaagse kunst en architectuur naar de historische kern van de stad Brugge. Skyscraper is gemaakt van plastic afval dat op de stranden van Hawaï is aangespoeld. De ontwerpers willen de discussie over plastic soep aanwakkeren. De walvis werd in Brugge door meer dan 380.000 mensen bezocht en gefotografeerd. Meer dan 2 miljoen foto’s werden via social media gedeeld. Skyscraper verhuisde van Brugge naar Utrecht in 2019 op initiatief van de Universiteit Utrecht. De walvis is het symbool geworden van de verontreiniging van de oceanen en het onderzoek naar duurzaam waterbeheer en zal de hele wereld rond reizen.


Vandaag googel ik nog even op de Skyscraper en dan lees ik ‘Scyscraper will be on display outside ArtScience Museum from 6 November 2019 until 19 December 2019.’ Gelukkig heb ik foto's als stille getuigen van zijn korte standplaats in Singapore.

23 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Scam